top of page

Onderzoek naar duurzaamheid bij jongeren

UX Research, 4e jaars vak CMD, 2024-2025

In het vierde jaar CMD hebben we een keuzevak, hierbij heb ik gekozen voor het vak User Experience Research. Hier werkten we in duo's en dit project werkte ik samen met Amy. We leerden verschillende creatieve onderzoekstechnieken gebruiken om beter te begrijpen wat mensen meemaken en in welke context. Daarmee gingen we op zoek naar kansen om iets te ontwerpen dat het dagelijks leven van een doelgroep kan verbeteren. Onze doelgroep bestond uit jongeren die duurzaamheid belangrijk vinden.

Hoe zijn we te werk gegaan?

We gingen te werk in vier fases: in de explore-fase verzamelden we inzichten via interviews en een dagboekstudie met jongeren. In de define-fase analyseerden we deze gegevens om hun behoeften en knelpunten te bepalen. In de ideate-fase brainstormden we samen over oplossingen. Tot slot ontwikkelden en testten we in de prototype-fase een app die jongeren helpt duurzame gewoontes aan te nemen.

Meer weten over ons proces? Hier hebben we een visuele versie van gemaakt en hier kan je ook het verhaal achter de visual summary lezen.

Ons ontwerpproces in één oogopslag

De visual summary is de visuele weergave van ons project en laat op beknopte en overzichtelijke wijze zien hoe we te werk zijn gegaan. Het toont de opzet van ons onderzoek, de inzichten die we opdeden en de stappen die we namen richting het eindconcept.

Visual summary van ons onderzoek naar duurzaamheid bij jongeren

Het verhaal achter onze visual summary

We begonnen dit project met het kiezen van de doelgroep en het onderzoeksonderwerp: duurzaamheid bij jongeren. Het doel was om te ontdekken hoe we jongeren beter konden informeren en motiveren om bij te dragen aan duurzaamheid, en hoe betrouwbare klimaatinformatie toegankelijker gemaakt kon worden voor hen.

In de explore-fase hebben we een community van zes jongeren verzameld die interesse hebben in klimaatverandering en duurzaamheid. We voerden 1-op-1 interviews en gebruikten een dagboekmethode waarbij deelnemers een week lang dagelijks vragen beantwoordden over hun gedrag, gewoontes en houding ten opzichte van duurzaamheid. Dit leverde rijke, persoonlijke inzichten op over hun motivatie, frustraties en dagelijkse keuzes.

Daarnaast gingen we op field trip naar de Dutch Design Week in Eindhoven. Hier deden we inspiratie op over duurzame initiatieven en vernieuwende manieren waarop andere ontwerpers omgaan met maatschappelijke thema’s. Deze inzichten namen we mee in ons verdere ontwerpproces.

In de define-fase hebben we de resultaten uit de interviews en dagboeken geanalyseerd met behulp van een affinity diagram. Zo konden we belangrijke thema’s identificeren, zoals de invloed van sociale media, het belang van praktische handvatten, en de wens om duurzaamheid te integreren in een persoonlijke leefstijl.​

 

Tijdens de ideate-fase organiseerden we meerdere brainstormsessies met onze community. Via methodes zoals brainwriting werkten we ideeën uit rond de vraag: “Hoe kunnen wij jongeren helpen om dagelijks bij te dragen aan een beter klimaat?” Uit deze sessies kwam een top 3 aan concepten, waaronder een duurzaamheids-tracker, een adventskalender met challenges en een persoonlijkheidstest.​In deze fase presenteerden we onze voorlopige resultaten tijdens de eerste expo van het vak SPT. Hier lieten we medestudenten stemmen op hun favoriet en kregen we waardevolle peer feedback.

In de prototype-fase werkten we het gekozen concept uit tot een eerste versie: de Greenify app. Deze app helpt jongeren bij het maken van duurzame keuzes via dagelijkse kleine acties, persoonlijke challenges en inzicht in hun eigen impact. We testten het prototype, verzamelden feedback en brachten verbeteringen aan om de app gebruiksvriendelijker en effectiever te maken.​

Tot slot sloten we het traject af met een tweede en afsluitende expo, waarin we ons eindconcept presenteerden aan medestudenten, docenten en andere geïnteresseerden (docenten). Deze showcase vormde de afronding van het project en gaf ons de kans om het resultaat en proces van ons onderzoek professioneel te presenteren.​

Door het project te structureren volgens de fasen explore, define, ideate en prototype, en deze te versterken met feedbackmomenten en inspiratie tijdens de expo’s en field trip, konden we stap voor stap een service ontwikkelen die praktisch, motiverend en relevant is voor jongeren die duurzamer willen leven.

Resultaat

De service die onze doelgroep helpt, is een app die jongeren helpt bij het maken van duurzame keuzes via dagelijkse kleine acties, persoonlijke challenges en inzicht in hun eigen impact.

We hebben het concept per functionaliteit gekoppeld aan een user story uit het onderzoek. Op die manier konden we een service ontwerpen die onze doelgroep in het dagelijks leven ondersteunt. Ik vond het bovendien erg leuk om samen te werken en te onderzoeken met een groep uit de doelgroep, dit leverde waardevolle en interessante inzichten op.

Laten we samen koffie drinken

Meer weten over dit project of over mij?

Tessa's portfolio

  • Instagram
  • Linkedin
  • Spotify
  • TikTok

© 2025 by Tessa van der Plas.
Proudly created with Wix.com

bottom of page